Σκι στη Βασιλίτσα

Για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ, το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας απέχει μόνο 11χμ από τη Σαμαρίνα. Εκεί μπορείτε να δοκιμάσετε τις ικανότητες σας στο σκι η στο snowboard ή απλα να απολαύσετε τον καφύ ή τα ποτά σας στα σαλέ της γύρω περιοχής!

Πεζοπορικές Αποδράσεις

Στο Σμόλικα, την πιο ψηλή κορυφή της περιοχής (2.637 μ.) οδηγούν τρία μονοπάτια. Απ' το πρώτο χρειάζεται κανείς 5 ώρες ως την κορυφή. Το δεύτερο ξεκινάει από δρόμο έξω από τη Σαμαρίνα και ο τρίτος τρόπος είναι οδικώς μέχρι ένα σημείο και στη συνέχεια 3ώρες πορεία ως την κορυφή. Ενώ στους πρόποδες του βουνού υπάρχουν οξυές, ρόμπολα και μαύρη πεύκη, η κορυφή είναι γυμνή. Από εκεί φαίνονται πεντακάθαρα τα Γιάννενα, η Καστοριά, το Βίτσι και η Αλβανία.

Η πλέον συνηθισμένη διαδρομή γίνεται από τη βορεινή έξοδο τον χωριού, στο ύψος του κοινοτικού ξενοδοχείου. Βορειοδυτικά από αυτό, όπου αρχίζει το πευκοδάσος, ξεκινά και το μονοπάτι, το οποίο είναι πολύ καλά σημαδεμενο. Πρώτος σταθμός η πηγή "της κυράς" για προμήθεια νερού. Η πορεία μέσα στο πευκοδάσος είναι βορειοδυτική και διαρκεί 1 ώρα και 20 λεπτά, μέχρι την τοποθεσία Καπετάν Τσεκούρα. Ο ολικός χρόνος ανάβασης είναι Σαμαρίνα- α' κορυφή Μόσια περίπου 3 ώρες και 30 λεπτά. Στην υπέροχη διαδρομή ως εδώ, τα γέρικα τεράστια πεύκα εναλλάσσονται με τις πυκνές οξιές. Επιπλέον 1 ώρα και 30 λεπτά χρειάζεται κανείς για να κατακτήσει την φηλότερη κορυφή του γερο Σμόλικα στα 2637 μέτρα. Το τοπίο έχει μια άγρια, σπάνια ομορφιά, όπως βέβαια και όλες οι περιοχές της Πίνδου.

Υπάρχουν βέβαια και πολλές κοντινές διαδρομές σε πανέμορφα μέρη. Πληροφορίες στον ξενώνα.

Οδικές Αποδράσεις

Οι επισκέπτες του χωριού μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλές και διαφορετικές οδικές αποδράσεις. Στο τέλος των οδικών τους εξορμήσεων μπορούν να συνεχίσουν σε πολλούς πεζοπορικούς προορισμούς.

Από τις πιο κοντινές διαδρομές, και με μοναδικότητα στο θέαμα που παρουσιάζει είναι το ρέμα της Βάλια Κίρνα, νοτιοδυτικά της Σαμαρίνας. Αυτό πηγάζει από το Σμόλικα και διασχίζει την περιοχή σε μήκος 6 χλμ. περίπου. Μέσω δασόδρομου, αρκετά δύσβατου, φθάνουμε στο σημείο όπου το ρέμα σχηματίζει 2-3 πανέμορφους καταρράκτες.

Με κατεύθυνση νοτιοδυτικά από το χωριό, στους πρόποδες του Σμόλικα, βρίσκονται δύο λίμνες που είναι γνωστές ως "Δρακόλιμνες". Σμόλικα, Άπα Σπιντζουριάτα (δηλ. Κρεμαστό νερό), Εδώ υπάρχουν αλπικοί τρίτωνες, ενώ πιο πέρα αφρίζει ο μεγάλος καταρράκτης ο οποίος ρίχνει τα νερά του στη δύσβατη πυκνοδασωμένη χαράδρα της Βάλια Κίρνα, Σκοντίνα.

Το μεγαλοπρεπές βουνό της Γομάρας μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμη προορισμό για τους εκδρομείς. Βρίσκεται στα όρια Σμίξης -Σαμαρίνας -Δίστρατου και υψώνεται στα 2.028 μέτρα. Η κορυφή της είναι σχεδόν γυμνή με διάσπαρτα ρόμπολα και πιο χαμηλά οξυά και μαύρη πεύκη. Από εδώ υπάρχει θέα προς Σαμαρίνα, Όλυμπο, Καστοριά και Τύμφη.

Βοριαανατολικά της Σαμαρίνας βρίσκεται η Σκούρτζια, σε υψόμετρο 1.840 μ. και είναι βραχώδης, εκτός από κάποια σημεία που καλύπτονται με οξυές. Το Δοτσικό, η λεκάνη Χελιμοδίου Σαμαρίνας και η τοποθεσία "Σταυρός" προσφέρουν κι αυτές με τη σειρά τους όμορφο θέαμα. Η κορυφή Γκρέκο -Ρωμιός (1.800 μ.) έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τη Σκούρτζια.

Σημαντικότερος ωστόσο προορισμός, κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου είναι το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλιτσας που απέχει πλέον 12 χλμ με χρόνο 20 λεπτά. Χιονισμένο τους περισσότερους μήνες του χρόνου δίνει στους ενδιαφερόμενους τη δυνατότητα να ασχοληθούν με χειμερινές δραστηριότητες όπως σκι, snow board, βόλτες με snowmobiles και εκδρομές σε χιονισμένες πλαγιές. Είναι άριστα οργανωμένο με πολλές πίστες διαφόρων δυσκολιών καθώς και πολλούς εναέριους και συρρόμενους αναβατήρες.

Με βάση εξόρμησης τη Σαμαρίνα συνηθίζονται ημερήσιες εκδρομές τους μήνες Μάιο έως Νοέμβριο όπως:

  • Κόνιτσα μέσω 2 πανέμορφων διαδρομών α) Βόρεια του χωριού μέσω Αγίας Παρασκευής (Κεράσοβο) και β) νοτιοδυτικά μέσω Δίστρατο - Άρματα - Πάδες - Παλαιοσέλι, Ελεύθερο και βέβαια συνεχίζοντας μπορεί να επισκευφτεί κανείς και να γνωρίσει τα Ζαγοροχώρια.
  • Βάλια Κάλντα, μέσω 2 βλαχοχωριών, το Περιβόλι και την Αβδέλα και συνεχίζοντας φθάνει κανείς εύκολα στην πανέμορφη Βοβούσα την οποία χωρίζει στη μέση ο Αώος και την ενώνει μοναδική μονότοξη πέτρινη γέφυρα.
  • Αετομηλίτσα - Γράμμος βόρεια του χωριού μέσω πολλών μαγευτικών διαδρομών.
  • Κατα τον ερχομό ή επιστρέφοντας οι εκδρομείς μπορούν να γνωρίσουν με μικρές αποκλίσεις από την κύρια διαδρομή το χωριό Σπήλαιο με το πανέμορφο και μοναδικό φαράγγι και γεφύρι της Πορτίτσας. Επίσης μπορεί να παρατηρήσει από 2 διαμορφωμένα παρατηρητήρια πανέμορφους καταρράκτες λίγο πριν από το χωριό Αετιά.

Και βέβαια, από τον Ιανουάριο μέχρι τέλος Ιουνίου ανάλογα με τη στάθμη του νερού μπορούν οι εκδρομείς να κάνουν rafting στο Βενέτικο δίπλα στα Γρεβενά, έναν από τους πιο όμορφους νεανικούς προορισμούς με μοναδική θέα και 3 διαδρομές διαφορετικής δυσκολίας. Δραστηριότητες του ποταμού βέβαια υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν και στον Αώο ποταμό δίπλα στην Κόνιτσα.

Weather by Freemeteo.com

Copyright © 2021 "La Noi" Traditional Hostel. All rights reserved. Developed by Nikos Gatsouras